• Romarske poti po Severni Italiji z agencijo Aritours

    Tudi letos smo Vojničani konec meseca junija poromali skupaj z romarji župnije Cirkovce in še nekaterimi drugimi pridruženim romarji v severno Italijo, ki se ponaša z izjemno duhovno, kulturno in umetniško dediščino. Poromali smo v mesto Schio, kjer je živela afriška svetnica Jožefine Bakhita. Še posebej smo bili navdušeni nad starodavno Marijino božjo pot Madonna della Corona, ki leži v osrčju pogorja na nadmorski višini več kot 700 m. Res, veličastna in čudovita cerkev v osrčju pogorja. Ogledali smo si tudi mogočno baziliko v Vizenci in mesto Trento, ki je poznano po Tridentinskem koncilu, ki je trajal kar 19 let. Pot na je zadnji dan vodila v Verono, mesto nesrečne ljubezni Romea in Julije, ki slovi po številnih kulturno zgodovinskih znamenitostih. Naše romanje pa smo zaključili v kraju Chiampo, kjer nas je v svoje varstvo sprejela "italijanska lurška Marija". Zaključek romanja je bil pravi božji blagoslov, ki nas je napolnil z milostmi, ki smo jih lahko deležni samo ob Materi.

    Romarji smo bili deležni vsakodnevne maše in duhovnega vodenja treh duhovnikov: župnika iz Vojnika g. Antona Pergerja, dekana iz Nove Cerkve g. Alojzija Vicmana in župnika iz župnije Cirkovci g. Janka Straška. Hvaležni smo, da so naše romanje povezali v čudovit duhovni šopek in nas s svojimi izbranimi besedami popeljali v zavedanje, da je edino ljubezen do bližnjega smiselna in da lahko sobivamo, če imamo srce polno ljubezni. In tako je bilo naše sobivanje romarjev prečudovito in popolno. In dejansko, bili smo tri dni - velika družina in romanje smo zaključili z željo, da se še srečamo in da še poromamo skupaj.

    Romar, ki gre na romanje, si le-tega izbere z določenim namenom in prošnjo. Kot aktivni župljani, nam ne sme biti vseeno za naše duhovno življenje in delo župnije. Verjamemo in upamo, da se nam boste v prihodnje pridružili in okrepili svoje duhovno življenje in povezanost z župnijo. Duhovnik oz. župnik lahko kvalitetno opravlja svojo duhovno službo, le ob pomoči aktivnih župljanov. In župnija Vojnik je »živa župnija«, kjer delajo in živijo ponosni kristjani.

    Vida Podergajs